Espresso machiatto, espresso americano, doppio, ristretto, single origin, single estate, freddo, premium, latte. Μπερδεύτηκες; Είμαστε εδώ για να σου τα εξηγήσουμε όλα και να έρθεις έτοιμος για την επόμενη παραγγελία σου.

espresso coffee - καφές εσπρέσσο

Espresso

Ο αγαπημένος μας γρήγορος καφές. Σερβίρεται σε φλυτζανάκι 40-50ml. Η δόση του φρεσκοαλεσμένου καφέ είναι περίπου 8-10γρ και το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι είναι περίπου 30ml.

espresso doppio coffee - καφές εσπρέσσο ριστρέτο

Doppio

Ο διπλός. Χρησιμοποιούμε διπλή δόση καφέ (περίπου 17-20 γρ) και διπλάσιο χρόνο εκχύλισης από τον κανονικό. Το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι είναι περίπου 60ml.

espresso ristretto coffee καφές εσπρέσσο ριστρέτο

Ristretto

Ο δυνατός. Είναι ο espresso με μικρότερη εκχύλιση, άρα και λιγότερο νερό. Η δόση του καφέ είναι ίδια όπως στον κανονικό espresso αλλά το τελικό αποτέλεσμα στο φλυτζάνι είναι περίπου 15-20ml. Είναι αρκετά έντονος με δυνατά χαρακτηριστικά και πιο έντονη την αίσθηση της καφεΐνης.

espresso lungo coffee καφές εσπρέσσο λούγκο

Lungo

Περισσότερος καφές στο φλυτζάνι σου. Είναι το αντίθετο από το ristretto.
Για έναν κανονικό Lungo, χρησιμοποιούμε 8-10γρ καφέ και αφήνουμε να εκχυλιστεί μεγαλύτερη ποσότητα στο φλυτζάνι (πάνω από 35ml). Στον doppio (διπλό) lungo χρησιμοποιούμε διπλή δόση καφέ και στο φλυτζάνι θα είναι πάνω από 70ml.

espresso americano coffee - καφές εσπρέσσο αμερικάνο

Americano

Ο ελαφρύς εσπρέσσο. Ο Americano αποτελείται από μονή ή διπλή δόση espresso, αντίστοιχη εκχύλιση και στο τέλος προσθέτουμε ζεστό νερό. Το πόσο δυνατός είναι ένας Americano εξαρτάται από το πόσο νερό θα προσθέσουμε.

espresso macchiato coffee - καφές εσπρέσσο μακιάτο

Macchiato

Ο στιγματισμένος. Ο Machiatto είναι espresso με μία πολύ μικρή δόση (μία κουταλιά του γλυκού συνήθως) από αφρόγαλα ή γάλα.

cappuccino coffee - καφές καπουτσίνο

Cappuccino

Ο δημοφιλής. Αποτελείται από μία δόση εσπρέσσο, μία δόση γάλα και μία δόση ζεστό αφρόγαλα. Συνήθως είναι περίπου 80-90ml στο φλυτζάνι

latte coffee - καφές λάτε

Latte

Ο “με πολύ γάλα”. Σαν τον καπουτσίνο αλλά με περισσότερο γάλα και λιγότερο αφρόγαλα. Συνήθως είναι μια δόση εσπρέσσο, 5 δόσεις γάλα και μια στρώση αφρόγαλα.

arabica coffe bean - κόκκος καφέ αράμπικα

Arabica

Ο αριστοκράτης. Ο καφές Arabica προέρχεται από το φυτό “Καφέα η αραβική” (Coffea arabica) που ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία. Ο καφές αυτός ευδοκιμεί σε απότομες βουνοπλαγιές ή σε ηφαιστειογενές έδαφος σε υψόμετρο 800-2000 μέτρα και γι’ αυτό το λόγο έχει υψηλές οξύτητες. Ο καφές που παράγεται από τους κίτρινο-πράσινους ωοειδείς κόκκους Arabica έχει χαμηλότερη ποσότητα καφεΐνης σε σύγκριση με τον Robusta, αλλά έχει ωραιότερα αρώματα, πιο γεμάτη γεύση και επίγευση.
Στην πλειοψηφία του είναι ελάχιστα έως καθόλου πικρός. Έχει ένα ευρύ γευστικό προφίλ με αρώματα και γεύσεις από εσπεριδοειδή, λουλούδια, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, καραμέλα, κ.ά.
Όλοι οι καφέδες μας (εκτός από το house blend) είναι 100% arabica.

robusta coffe bean - κόκκος καφέ ρομπούστα

Robusta

Ο φτωχός συγγενής. Οι καφέδες που ανήκουν στην ποικιλία Robusta στην πλειοψηφία τους είναι κατώτερης ποιότητας από αυτούς της Arabica. Είναι σαφώς πιο φθηνοί διότι έχουν πολύ μεγάλη σοδειά καθότι ανθεκτικοί σε αρρώστιες και σε κλιματολογικές αλλαγές. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των λεγόμενων εμπορικών καφέδων. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η έντονη γεύση και και το γεμάτο σώμα, η χαμηλή οξύτητα, τα γήινα αρώματα, η έντονη πικράδα και η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με αυτούς της Arabica.

Αυτοί οι καφέδες χρησιμοποιούνται στα χαρμάνια (blends). Με την μίξη αυτή επιτυγχάνεται η μείωση της οξύτητας του καφέ καθώς και η ισορροπία των γεύσεων. Στην παραγωγή espresso η συμβολή της ποικιλίας Robusta δίνει ένα πιο γεμάτο σώμα και πιο πλούσια κρέμα.

Single origin coffees

Single Origin

Καφές με καταγωγή. Πρόκειται για καφέ που προέρχεται από μία μόνο χώρα, στην οποία μπορεί να καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες. Η ποσότητα τής παραγωγής μπορεί να είναι μεγάλη. Γι’ αυτό πρέπει να αναζητάμε σταθερότητα στη γεύση και υψηλή ποιότητα όπως συμβαίνει με τους καφέδες μας από την Κένυα και τη Γουατεμάλα.

Single Estate coffees

Single Estate

Καφές με ονομασία προέλευσης. Είναι ο καφές που προέρχεται από μία μόνο φάρμα. Στην περίπτωση αυτή γνωρίζουμε τον παραγωγό, τις συνθήκες εργασίας και παραγωγής, το terroir. Μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερες από μία ποικιλίες. Το προϊόν δεν είναι απαραίτητο να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά σε κάθε σοδειά. Πρόκειται συνήθως για περιορισμένη παραγωγή. Οι καφέδες μας από τις φάρμες Rio Jorco στην Costa Rica και La Esperanza Potosi στην Colombia έχουν επιλεγεί για τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας (human friendly coffees) και την σταθερή ποιότητα καφέ που παράγουν.

Single Variety Coffee - Μονοποικιλιακοί καφέδες

Μονοποικιλιακός (ή single variety)

Το malt των καφέδων. Καφές μιας ποικιλίας, είτε από μία χώρα είτε από πολλές χώρες στις οποίες καλλιεργείται η ίδια ποικιλία. Ενδεικτικά, μερικές γνωστές ποικιλίες είναι οι Bourbon, Caturra, Castillo, Heirloom και Geisha. Ο χαρακτηρισμός «μονοποικιλιακός» δεν σημαίνει τίποτα για την ποιότητα του καφέ, καθώς σε κάθε χώρα, χάρη στο terroir και στην επεξεργασία, ο καρπός αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο συνδυασμός μονοποικιλιακού καφέ και καφέ Single Estate μπορεί να δώσει ένα πολύ δυνατό γευστικό αποτέλεσμα ανώτερης ποιότητας (όπως και τα single malt ουίσκι). Τέτοιος είναι ο καφές μας από τη Βραζιλία, που προέρχεται από τη φάρμα Fazenda Lagoa και είναι ποικιλία Caturra και ο καφές μας από την Αιθιοπία που προέρχεται από τη φάρμα Guji, ποικιλίας Heirloom.

house blend

Blend (χαρμάνι)

Ο πολυσυλλεκτικός. Διάφορες ποικιλίες από διάφορες χώρες αναμειγνύονται. Το βασικό χαρακτηριστικό που αναζητάμε στα blends είναι η συνέπεια στη γεύση, και να έχουν κάθε φορά το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει με το βασικό μας χαρμάνι (house blend) που είναι σε ποσοστό 90% arabica και 10% robusta. Η αναζήτηση των κατάλληλων ποικιλιών συνεπάγεται υψηλή ποιότητα και σταθερή γεύση.

Παράγγειλε τον αγαπημένο σου καφέ